hit me..

Monday, November 29, 2010

examnitis

Kecut perut? Hilang selera makan? Tidur tidak lena? Hilang fokus?
Ini merupakan simptom-simptom serangan examinitis yang selalunya menyerang kawasan kota dan bandar-bandar besar di seluruh dunia.
Penyakit ini tidaklah begitu kronik jika mahu diukur dengan skala kemanusian seperti mana yang dihadapi oleh sebahagian manusia di Palestin, Darfur, Iraq, Filipina, Selatan Thailand dan banyak lagi.
Apatah lagi jika mahu dinilai dengan neraca Ilahi yang mana sesiapa yang mengidapnya akan dirawat di bahagian pesakit luar. Namun setiap yang kecil jika tidak disikapi dan dihadapi dengan cara yang sepatutnya boleh mendatangkan kesan yang amat memudaratkan.
Begitu juga dengan penyakit examinitis ini.
Malahan keaadaan pesakit akan bertambah buruk sekiranya tidak menyedari akan terdapatnya penyakit ini pada dirinya sepertimana keadaan manusia pada hari ini yang kebanyakkannya tidak menyedari akan kesakitan yang mereka hadapi yang menyebabkan mereka terus menerus berada di dalam kesengsaraan. Maka di sini disertakan maklumat lanjut tentang examinitis dan cara menghadapinya.
Nama saintifik :
Examinitis
Golongan sasar yang mudah dijangkiti :
Semua golongan yang berada di institusi-institusi pendidikan terutamanya golongan muda yang berumur 17-26 tahun
Most vulnerable :
1. Pelajar tajaan yang mempunyai perjanjian dengan penaja
2. Ciri-ciri lain yang tidak dapat disenaraikan
Tanda-tanda awal :
1. Sudah tidak PD (baca PeDe atau mudahnya percaya diri)
o Tidak mendapat keputusan yang diharapkan
o Mencuba tetapi masih merasa hampa
o Gagal mengesani punca yang membawa kepada hilang percaya diri
o Tertekan dengan expectation masyarakat (baca bisikan halus dari dalam diri yang mendatangkan gambaran-gambaran negatif)
2. Dan lain-lain lagi yang sukar untuk diperkatakan namun mudah untuk digambarkan
Bagi sesiapa yang mengidapnya, di sini disertakan beberapa kaedah rawatan tradisional yang tidak luput ditelan zaman semenjak ratusan tahun yang lampau.
1. Ambil wudhu dan mulakan analisa diri secara telus dan tulus
o Berikut disertakan sebahagian checklist analisa;
• Keikhlasan niat dan perbuatan
• Usaha yang tersusun dan berterusan
• Kefahaman akan konsep usaha dan tawakal
• Kefahaman terhadap keperluan dan pergantungan kepada Allah
2. Memahami bacaan dalam solat dan zikir al-mathurat sebagai contohnya ayat 286 surah Al-Baqarah :
"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa Dengan berkata):
"Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir."

Thursday, November 25, 2010

BALIK KAMPUNG!!

~autopublish ~
skrg ni cik etty maybe OTW balik kampong.. negeri sembilan tercinta... maybe akan update semula dalam mase 2-3 hari.. depend la.. pinjam lappy kazen kejap kot.. kalu tak bile blk teganu semula la ye cik etty update yer.. papai u'ollss... muahh....

KENAPA AKU BUAT BLOG

ari tu sorang makhluk Tuhan ni penah tanye aku apsal aku buat blog.. padahal bkn org nak bace pon... kalau ade y bace pon tak ramai...

well.. jawapan nyer.. aku bukak blog ni bkn nak suruh org bace pon.. kalau org bace pon alhamdulillah... aku bukak blog ni just for fun.. belajar mende baru tu kan fun.. aku tak pernah malu bile takde org bace.. takde org komen.. penting sgt ke komen tu?? kalau komen yang membina tu takpe la kan... kalau komen nak mampos kan org?? tak ke hangin tu...  mende yang aku taip dalam blog ni aktiviti seharian aku.. tak pon pengalaman aku...saje nak tulis.. aku takde diari sbb aku x suke diari.. sbb tu kalau aku suke aku tulis dalam nie.. kalau boleh semua mende aku nak tulis tp mcm la aku xde aktiviti laen kan?

ni la sebab aku buat blog.. 
~penohkan hari aku supaya tak bosan.
~share dgn org laen
~fun

anyway.. jutaan trimas buat hencik faiz farish sbb sudi bace blog aku n komen stiap entry aku *wlaupon bkn semua* but thanx yar!!! sori sbb aku lalu kutuk ko bajet cute sbb mmg ye pon kan... huhu.. sori sbb aku bhs kan diri ko aku je.. ye la.. sbb ko tu pangkat abg aku.. hehe.. lastly thank you all...

mood- half sad half happy..
needs- bf RAIN (boleh kau terbang sini???)
activity- staring at RAIN's picture while listening to MBLAQ.


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
RAIN| |RAIN| |RAIN| |RAIN| |RAIN| |RAIN| |RAIN

LIVE | LOVE | LAUGH

Wednesday, November 24, 2010

CITA-CITAKU

*cuba menaip skema*

hari yang lepas cik etty ada berbicara tentang hobi cik etty dari kecil hingga sekarang.. hari ini cik etty nak berbicara pasal cita-cita cik etty pula..(sambil betul-betulkan spek 3 inci tebal) *cg BM mintak ampun!!!!!*

da la tu berskema..=) dari kecik slalu tgok TV crita omputih.. ala.. crita rawat org sakit tu.. atau dengan kate lain, crati doktor.. so bermula dari itu, cik etty berminat nak jd doktor.. bile mr abah atau mrs mama tanya nak jadi ape bila besar nanti cik etty sure jawab "nak jadi dokter la...." 



then, bile along cik etty eksiden, die kne fly ke KL sbb kt sini takde pakar... pastu terpakse fly semula ke kota baru sebab pakar kat sane ntah kemana.. *kecik lg.. sbb tu i dont care* then cik etty terfikir.. pilot ni keje die bawak kapal terbang.. berminat la pulak... so, bile mrs mama tanye nnt nak jadi ape cik tukar "nak jadi pilot yang bawak org sakit" well... mrs mama agak bengang jugak memikirkan itu.. huhu.. ape nak buat.. kecik lagi... *nasib baek mentem cute*

bile lebih kurang 6 tahun, cik etty da start skola.. tumpang darjah satu.. skrg ni tak boleh da camtu.. bile cg cik etty mule2 masok, cik etty tgok die sgt2 la cantik dan baik.. so cik etty fikir, baik jd cg sbb nnt boleh jd cantik dan baik mcm cg cik etty tu.. oh.. mmg da ter-set dalam minda time tu yang semua y jd cg akan cantik dan baik... kalau lelaki tu tataw la sbb time tu cg pompuan semuanya.. so cik etty bagi taw la mrs mama *sbb mrs mama mlas nak tanye daa* yang cik etty nak jd cg pulak... adoyai... 


but, bile masok darjah 4 cg cik etty gt garang yerr!!!!! so, ambition nk jd cg tu terpaksa di potong.. potong2 masok dalam tin pastu bakar... taknak nyer jd cg daa... hehe.. *tipu* pastu blajar sains... sedap jugak! pastu ambik blk cita2 lama nak jd doktor.. pilot tu tgl kejap... but bile da masok skola menengah, oh biologi sangat la susah bagiku.. well.. fizik pon same.. tp oke lee.. amik blk ambition pilot tu.. *walaupon rabun tak sedar diri*

however, bile masok tiingkatan 9 ni,  belajar fizik ni mmg azab.. gile susah.. bile tgok result STPM senior2 y lepas semuanya haru... takde sorang pon y lulus.. dem... ok.. drop pilot tu...

dan sekarang tertanya-tanya.. aku nak jadi ape ek?????????

bile mimpi pasal RAIN pakwe ku nak kluar nie??? tdo laa.....

LIVE | LOVE | LAUGH

Tuesday, November 23, 2010

AIR TAKDE!!!!

huwaa... cam nak menangis pon ade gak... umah cik etty takde air!!!! well... cam beser la.. mr abah my hero tu (second hero=RAIN) tepon la pihak SATU (syarikat air) then die ckp dkt main tangki tu xde elektrik nak pamkan air.. huwaa.... ni da due kes ni.. xde air n xde elektrik... 

tak pernah terjadi dlm idop cik etty ni.. ape tak nyer.. umah takde air sampaikan tangki pon nak kering... kesian.... rumah korang camne?? ni kat terengganu je kot.. certain2 area je laa....

LIVE | LOVE | LAUGH

FUGITIVE : PLAN B

current activity : updating blog 
current mood : in LOVE with RAIN/BI
background music : MBLAQ- running & running (ost fugitive : plan b)

suddenly in love with this korean drama.. tp takpe la.. janji korean kan?? hahak.. terserempak *??* dengan citer ni semalam... tgok ngan mrs mama d channel KBSW.  (astro 391) meh kite review sket....=)

STARRING
~RAIN (my pakwe baru)
~LEE NA YOUNG
~DANIEL HENNEY
~LEE JEONG JIN

SYNOPSIS
During the Korean War, a vast amount of money disappeared. Now, some 60 years later, the money has reappeared, leading to a frantic chase across the globe. Jin Yi (Lee Na Young) is a seemingly innocent woman who has hidden motives for approaching Ji Woo (Bi). Her plans are complicated by an unexpected romance developing between them, as well as the numerous pursuers hot on their trail. Kieko (Uehara Takako) is a famous Japanese singer who also gets tangled up in a relationship with this man. Little do they know that her father Hiroki (Takenaka Naoto), apart from being a business man, is a powerful yakuza. In this love triangle, who will finally win the love of Ji Woo?

oleh kerana mmg sifat sesetengah manusia y tak reti nak saba *taknak mengaku diri sendiri* cik etty pon cepat2 bukak mysoju n tegok kt SINI.. lg senang n tak payah tunggu although have to wait for fully loading kan... but tak payah la nak tunggu sehari demi sehari kan.. bak kate org korean haru haru... 
sape2 y mcm cik etty y tak reti sabar ni meh kite pakat tgok kt SINI ramai2 yerr...

LIVE | LOVE | LAUGH

MY HOBBY

oke yer anak2 murid.. ari nie tajok kite adalah 'MY HOBBY'... hobi yer.. bkn MY HUBBY... itu len citer.. budak2 xleh taw.. ahaha... cik ety kompem hobi korang mesti bertukar-tukar sejak kecik kan????? same la kitee.. ngee~~~ *tetibe gedik!*

MEWARNA
dulu time kecik2 cik etty mmg slalu mewarna.. mrs mama sanggup beli buku mewarna byk2 sbb tak sanggup tgok anak pompuan die ni conteng dinding umah lg.. well.. beser laa... buku2 tu mmg tak cukop.. so dengan bangge nyer cik etty pegi warne buku abg2 sampai menangis2 dorang.. tp apakan daye... dorang tak sanggup nak marah adik dorang yang teramat cute ini... *lempang*

saye cute.. muah kiri.. muah kanan..=)

BIODATA
ala.. ni pom kompem korang penah rase kan??? lebey kurang darjah 3 hingga 6 mmg merasa la ni...  sampai sanggup tak kluar rehat sbb nak simpan duit utk beli buku biodata.. buku nye tak la mahal beno.. just buku log pendek tu jee... y tebal tu.. kalu bajet kurang beli y nipis dulu.. haha.. then mule la bertukar tangan ambik biodata org.. bkn ape.. senang.. mane la taw kalau2 kwn tu pindah skolah ke next year kan?? padahal tiap2 tahun amik biodata orang y same.. hahaha.. budak2 betol..
biodata mak taknak???

CHATTING
ni hobi dulu, kini dan selamanya... haha.. ape y best ttg ni ek??? penah tak korang fikir y kalau2 korang igt korang chat ngan kwn.. tp rupe2 nyer mak die y taip.. penah tak??? ayoyoyo... huhu... penah gak cik etty fikir sal tu.. konon2 takot salah org laa... tp layan jeee... huhu...

hebat kau hanjeng!!

FACEBOOK
waahhh.. ni mmg addict.. mcm drug aje.. skali online mmg susah nak lari... huwaa.. nak2 plak games y ade.. well.. ape y cik etty maen yer.. meh kite tgok betapa byk game y cik etty join.. tp sekerat jln je.. pastu puas daa... brenti jap.. bile boshan kite sambong blk.. haha... 
-baking life- farmville-ranch life-chocollatier-IT girl- cupcake corner- dreams mall- vineyard country- barn buddy- fashion world- rock riot- happy hotel- hospital city- sky city- city of magic- my city life- fishville- tiki farm- hello city- my empire- market street- castle & co- hotel city- frontierville- nightclub city- car town- mahjong zen- uber brain isle- classic word game- fanglies- rockfree- treasure island- social city- plock- typing maniac- towner- happy aquarium-

bile campur, tolak, darab, bahagi, kuasa dua dan len2.. lebey kureng 24 jenis game y telah cik etty men.. wowwww.... byk tuuhhh........

hobby korang camne??? citer la skit...

LIVE | LOVE | LAUGH

Thursday, November 18, 2010

award lagi!!!

bru teringat che-are tiah bg award kat cik etty dulu.. hehe.. sori..


1.berikan 1 nick name untuk syatiah cute-cute

2.ucapan untuk pemberi award ini
tengs sista for this award.. len kali bg lagi ek!!!

3.berikan 6fav artis / singer / group yang korang minat
bigbang | shinee | evanescene | soko | super junior | eminem

4.bagi award ini kepada 10 orang kawan kawan blog / followers 

Wednesday, November 17, 2010

TIPS KECANTIKAN : MAKE YOUR OWN PORE STRIP

korang tau tak pore strip tu ape?? ala.. menatang yang cam kertas yang tempek kat idong tu.. utk nk ilangkan bintik2 itam kat idong tu... nak beli kan mahal kan??? ape kate buat sendiri.. ala senang jerr...

bahan-bahan
~ gelatin tak berperisa (pastikan halal buat muslim)

~ susu (kotak pon okey)

~ gelas
~ sudu
~ berus

cara-cara

1- masukkan satu sudu besar susu ke dalam gelas..
2- masukkan satu sudu kecil gelatin.. kacau-kacau......=)
3- panaskan lam microwave.. kejap je.. lam seploh saat jee... die akan jd cair tp pekat.. paham x???
4- bile da sejuk sikit, ambik berus dan kacau-kacau sikit mende tu.. pastu sapukan atas idong..
5- tunggu sampai lapisan tu keras dan lepas tu.. tanggalkan... siap!!!!

senang je kan??? cube la.. tp gelatin tu susah sikit nak jumpe.... hehe..

SELAMAT MENCUBA!!!

AIDIL ADHA AWARD

td cik etty berjalan ke blog cik nina kiteww... pastu terbace la kat bawah tu yang nina says tu... die ckp die bg award ni kt smua follower die.... cik etty sbgai follower y baik pon terima laa,... =) actually award nie dr cik shida..


wahahaha... tenkiu cik nina and cik shida. len kali bg lg yerr!!!!

** cik etty bg award nie kt sumer follower etty.. wajib jawab tau!!! tak jwb dose!!!

KALAU DULU-DULU...

kalau dulu-dulu bangun awal pagi sebab nak sambut raye aidiladha
tp sekarang lepas smbahyang subuh sambung tido balik...

kalau dulu-dulu wajib ade baju raye baru walaupon raye korban
tp sekarang pakai baju lame jee...

kalau dulu-dulu pakai baju cantik-cantik
tp sekarang pakai t-shirt ngan jeans po da cukop..

kalau dulu-dulu slalu ikot mr abah pegi kt org sembelih lembu
tp sekarang duk umah tgok tv jer..

kalau dulu-dulu lepas sembahyang raye tros g umah maklong
tp sekarang tros blk umah sambong tido..

kalau dulu-dulu siap boleh guling-guling lagi kt atas jln ke bandar
tp sekarang sesak yang amat..


ni la perbezaan sambutan raye korban cik etty.. haha... raye korang camne?? meh la kite story same-same..

live | love | laugh

Saturday, November 13, 2010

kuik hapdet

igt tak entry lepas pasal kazen cik etty??? alhamdulillah.. skrg die da bertambah bek... trimas kpd sape2 yang mendoakan beliau.. mlm ni turn cik etty lak utk jge die bersame2 ngan kakak die.... n puan dan tuan doktor da igt cik etty ni akak die da.. xkesaa... saye kan kembar die!! *walaupun tue 3 hari dr die*

nnt hapdet lg ek!!!

Wednesday, November 10, 2010

KAWAN-KAWAN!!! SILA BACA!! PENTING!!

penting la jugak...

*
*
*
*
*
9-11-2010 (isnin)
kazen cik etty ditimpa kemalangan.. biase la kt teganu ni kan musim hujan skang.. so jln licin.. kazen cik etty y dianggap sbg adik ini tunggang moto ngan kwn die.. die y bawak.. pastu die terbabas ntah macam mane ntah.. org ckp die terlanggar tiang lampu.. kecederaan yang dialami
-kulit pipi trbelah
-tulang pipi retak di kedua2 belah
-kedua2 tgn patah
sekarang ni die da sedar tp xblh bergerak..

oleh itu cik meminta tlg rakan2 semua utk mendoakan kesejahteraan die.. semalam cik etty pergi melawat die kt spital sgt sedih melihat keadaan nya... harap2 semua dpt mendoakan die.. trima kasih..

Wednesday, November 3, 2010

NOSTALGIA LAMA

korang pernah tak bile tgok sesuatu tu teringat kat kenangan lame... cik etty mmg selalu camtu... tgok mende tu sket da teringat... kadang2 sedih jugak sbb teringat zaman tu mmg best.. hehehe..

ari tu cik etty gi rumah kwn sbb mrs mama mai amik lewat.. then ktorang ronda kt pantai... but sblum tu brenti kedai bli air tebu jap.... dket ctu bermulalah kisah nostalgia lame cik etty... wahahaha...

korang igt tak coklat yang korang suk mkn mse kecik2 dulu?? ari tu cik etty nampak nie!!!!

taw tak ape tu??? yaa!!! coklat 50sen.. hehe.. zaman akak2 dulu ade tak hah?? zaman cin etty ade! sedap la jugak... dulu slalu mintak duit ngan mrs mama.. tak pon tros amik kt kadi mak sdare cik etty... haha.. men rembat je...


then cik etty terjumpa nie plak...
 coklat payung... suke btg die... cam payung.. eheh...

 tataw la coklat ni name pe.. tp dulu2 slalu mkn... sedap la jugak.. *blagak coklat murah!!*

da best and da bomb!!! gula2 udang.. kenape udang?? sbb ade gambar udang kt wrapper die.. hehe... syok.. pastu ade satu lapisan pembalut tu yang larut ngan air liur... waa... manyak syok woo bile mkn....

tu antara kenangan yang tak dpt lupe... nostalgia lame diungkap kembali...

*jgn lupe klik iklan nuff sy and jwb poll tu yer!!*

LIVE | LOVE | LAUGH

There was an error in this gadget