hit me..

Thursday, December 26, 2013

47 Ronin Review

Bismillah

Aku pergi tengok cerita ni dengan Ama hari Isnin lepas. Tengok dekat MBO The Spring je. Harga tiket, RM14. Ok la tu.!

47 Ronin mengisahkan 47 orang samurai yang kehilangan tok guru mereka. And percintaan antara Kai (Keanu Reeves) dan Lady Asano (Ko Shibasaki) tapi Lady Asano dipaksa kahwin dengan Lord Kira (Tadanobu Asano) yang wicked! 47 orang ronin dah dilarang untuk menuntut bela kematian tok guru diorang tapi diorang tetap langgar jugak larangan tu and diorang pergi serang Lord Kira yang menyebabkan tok guru diorang mati. Kai bukan samurai sebab dia dijumpai didalam hutan. Samurai-samurai ni cakap Kai tu seorang Jin or something sebab dia dibesarkan didalam hutan and maybe dibesarkan oleh jin hutan tu. Mula-mula samurai semua tu tak suka Kai tapi last-last diorang pergi jugak mintak bantuan Kai untuk serang Lord Asano. Oh, rasa-rasanya cerita ni diambil dari kisah benar di Jepun.

Apa yang agak kecewa adalah aku ternanti-nanti orang yang badan dia penuh dengan gambar tengkorak *tengok poster* tu keluar. Ingatkan lama la, rupa-rupanya sekejap je! Ceh!

Overall, cerita ni best. Ada sedih, ada lawak, ada yang rasa macam "Wow!".  Aku bagi 4/5. 

Wednesday, December 25, 2013

Dinner FCSIT 2013

Bismillah

Hari Ahad lepas FCSIT ada menganjurkan majlis makan-makan atau bak kata orang putih, dinner. Ada yang pergi dengan bas dan ada yang pergi naik kereta sendiri. Dinner ni diadakan dekat Hotel Riverside Majestic, Kuching. Aku pergi satu kereta dengan Ama dan Erfa. Tengok gambar!











Makanan memang sedap tapi yang 'spoil' nye mereka takda menyediakan sudu or garfu. Just chopstick je. Kau bayangkan terkial-kial aku nak makan ayam guna chopstick. Second, 'spoil' sebab makanan sampai satu-satu. Means, mula-mula sampai sup. Ok la maybe pembuka selera. Then, sampai ayam. Habis ayam, sampai ikan. Habis ikan sampai pulak sayur. Makan sayur seketul-seketul tanpa nasi or benda lain. Then sampai Udang goreng. Pastu sampai pulak Nasi goreng. Last baru sampai dessert buah-buahan. Yang last tu bertambahlah kami terkial-kial ambil buah pakai chopstick. Akhirnya surrender letak chopstick kat tepi, guna tangan je! huhu.. Kan best kalau semua makanan tu sampai sekali je semua. Biar penuh meja tu.. Overall ok la..

Friday, December 20, 2013

21 Tahun

Bismillah

Semalam 19Dec2013, genaplah usia aku 21 tahun. Yeay! Happy birthday to me! =D Orang pertama yang wish kat aku adalah Ama. Thanks ama! Tengah-tengah siapkan assignment terakhir, dia lompat kat depan aku terus wish dan bagi hadiah.. Thank you so much Ama! Namun birthday girl tetap terseksa di hari ulang tahun nya. Sebab terpaksa siapkan assignment. Dan terpaksa makan tengah hari pukul 6 petang. Kesian..

Terima kasih kepada semua yang ucap selamat dan doa kan aku sama ada di Facebook ataupun wassap. Harap doa kalian dimakbulkan.. Amin. Terima kasih mak abah yang bagi mesej wish birthday. Sangat sweet! hehehe
Hadiah dari Ama. Thanks!



Hadiah dari Erfa dan adik dia, Erkha. Thanks budak kecik! =D

Semoga Allah berkati hidup aku dan keluarga selama 21 tahun ini dan kurniakan aku kesempatan untuk hidup 21 tahun lagi. Amin. Oh, gambar budak bambam Rasya terkini.. Makin bulat kau!!


Thursday, December 5, 2013

Menderma Dengan Nuffnang

Bismillah

Mari Menderma!

Nuffnang ada buat kempen menderma kepada mangsa Taufan Haiyan. Kalau anda nak derma, pergi ke site Nuffnang, scroll ke bawah dan anda akan nampak ini. 





Klik gambar itu dan anda akan pergi ke page seterusnya dan anda akan nampak ini. Ada 2 cara untuk menderma
1. Derma Earning Nuffnang anda
2. Derma melalui Paypal

Kalau anda nak derma Earning Nuffnang, anda boleh derma sebanyak RM5, RM10, RM25 atau RM50. Senang je kan?

SELAMAT MENDERMA!

*Nuffnang taknak buat untuk mangsa banjir kat Malaysia ke? hihi

Wednesday, December 4, 2013

Hujan dan Assignment

Bismillah

Sekarang ni kan dah mula musim hujan. Dekat area Pahang, Terengganu dan Kelantan dah mula keluar berita banjir dah. Nasib baik la rumah aku kat Terengganu tu atas 'gong' sikit bak kate orang Ganu. =D Kat Sarawak ni pon takda kurang nya jugak. Setiap petang akan hujan. Nak lama lagi dia sambung pulak lepas maghrib. hihihi

Walaubagaimanapun, waktu-waktu sebegini amat memberi masalah kepada aku sebab disamping musim hujan para pelajar universiti seperti aku ini turut dilanda musim assignment dan presentation. Macam aku, gambar kat bawah ni adalah nota tarikh-tarikh assignment yang perlu dihantar.


Nasib baik la aku ambik 4 subjek je. Ni pon agak sakit hati jugak sebab due date dekat-dekat. Dah la keluarkan lambat.. Sabar je la.. Tahan je la. Ni la dugaan sebagai seorang pelajar kan? Nak-nak bila musim hujan ni. Lagi la kuat dugaannya.. Asyik ngantuk je rasa. Tak pun lapar! Tahan.. Tahan..

Konklusinya, gabungan antara hujan dan assignment amatlah tidak digalakkan!

Saturday, November 23, 2013

Cara Untuk Menukarkan SSID dan Password Maxis Broadband

Bismillah

Dah lama gila aku tak update blog ni.. Bersawang..! Aku kan dah duduk kat rumah sewa. Sekarang guna broadband sendiri so kena jimat-jimat la guna. Nasib baik time tengah update ni aku dekat fakulti so boleh la aku update dan dalam masa yang sama menjimatkan kan penggunaan broadband. Semenjak dua menjak aku duduk rumah sewa ni semua benda berkira.. hahaha...

Tapi kali ni aku nak ajar korang cara nak tukar SSID dan password broadband korang. Tapi kepada pengguna MAXIS sahaja ye, kalau celcom aku tak tahu. Kalau korang tak tahu SSID tu menatang apa, SSID tu dalam kata yang mudah adalah nama broadband korang. Biasanya kalau orang yang baru beli nama broadband diorang akan keluar seperti 2200-Maxis Broadband or something.  Ni cara-cara nak tukar..

1. Pastikan korang sedang connect dengan broadband tu. Pergi ke webpage  http://192.168.1.1/

2- Bila dah keluar perkataan Connected tu, korang klik kat Connection Setting tu. Masukkan username: admin dan password: admin then tekan log in.

3- Bila dah dapat masuk, klik pada WLAN dekat tepi tu dan klik pada WLAN Basic Setting. Akan ada keluar Name(SSID) dan WPA pre-shared key. Tukar la.. Name(SSID) tu nama broadband korang, WPA pre-shared key tu password korang..

4- Klik Apply. Then connect balik pada broadband korang... TADAA!!!

Selamat mencuba!
ps: kalau dah berjaya tu jangan lupa komen! Boleh la tahu entri ni membantu ke tidak! hehehe

Monday, October 7, 2013

Update Terkini

Bismillah

Dah sebulan lebih dah aku berada di Sarawak. Sekarang terpaksa duduk di rumah sewa. Nasib baik rumah depan pagar UNIMAS je. So takde la jauh sangat. Abah dah belikan aku sebuah kereta Viva. Terima kasih abah kerana mendengar rintihan anakmu ini yang tak suka jalan jauh.. hahaha.. Terima kasih abah kerana menghadiahkan sebuah kereta kepada anakmu ini. Nanti Aang dah dapat kerja Aang bayar balik eh! =D

Apakah perkembangan terbaru?

Sekarang ni dah kena masak untuk jimatkan duit. Sebelum ni tak tahu pon kos hidup sendiri semahal ini. Kena jimatkan duit untuk beli barang makanan, duit minyak, duit untuk mende lain lagi.. Nasib yuran PTPTN dah bayarkan walaupun nanti kena bayar semula! =(

Sekarang ni kurang online sebab nak jimatkan usage broadband. Nak tengok video pon kena pergi UNIMAS dulu tumpang wifi dia! hahaha..

Angah dan Kak Fallina pon selalu hantar gambar si Rasya tu. Semakin montel budak tu. Suara pon macam kartun je! Kuat menjerit. Rindu pulak maksu nk jumpa Rasya! Takpe, nanti maksu balik kampung cuti midsem ni Rasya datang jumpa maksu eh! =D

*Budak ini semakin bambam*

Tak tahu lagi apa perkembangan lain.. haha. Nanti aku dah tahu apa perkembangan nk update aku bagitahu eh!! ;-)

*Gambar semasa sambut Hari Malaysia haritu*

Sunday, August 25, 2013

Happy Birthday Kaklong!

Bismillah

Ini cerita fresh dari ladang.. Baru je petang tadi terjadi.. hahaha.. Hari ni birthday kaklong Sarah. Kebetulan aku pergi kedai diorang petang tadi, terus Sarah ajak aku pergi beli kek then aku tanya kenapa.. Sarah jawab nak buat surprise untuk kaklong.. Aku pon ikut je la... Drive ke Kedai Kek Suria dekat Batu 6.. Beli kek then hantar Sarah ke kedai dan aku terus balik.. Selepas solat asar, aku terus ke stadium. Kitorang celebrate kat tasik dekat stadium tu.. Main tepung bagai.. Nah Gambar!











Saturday, August 24, 2013

Sekayu Waterfall

Bismillah

Ini semalam punya cerita. Dah lama rancang dengan Sarah dan Shikin. Siapa yang join? Erm.. Ramai la jugak.. Ramai lelaki dari perempuan sebab kami rapat.. hahaha... Shikin, Sarah, Sabila, Rizaman, Saufi, Fareed, Nick, Adi, Mulim, Adam, Kaklong Sarah, hubby dan anak dia and other 2 friends which I kinda don't know them.. But they are welcomed.. Mula-mula Iwan nak ikot.. Tapi terpaksa balik di pertengahan jalan sebab kereta dia buat hal.. Haiyyaaa.. Takpe la.. Lain kali kita pergi lagi...

Plan nak gerak pukul 7 pagi tapi tuptup pukul 8 baru gerak atas masalah-masalah teknikal iaitu
1- Baru nak beli ikan pagi tu sebab petang sebelum tu dah cari tapi tak jumpa. So Sarah and Shikin decide pagi tu pergi pasar jap.

2- Bila diorang balik, nak buat nasi goreng and ikan singgang tetiba gas pulak habis. Terpaksa pergi kedai gas and tunggu pakcik tu hantar gas.. Bila dah setel semua baru kami bertolak..

Yang satu kereta dengan aku adalah Shikin dan Sabila. Rizaman jadi driver kami.. Me being big boss duk sebelah dia.. hahaha Satu kereta lagi adalah orang yang sedang berbulan madu, Sarah and Saufi.. hahaha... Yang lain dah bertolak awal naik motor.. Kaklong pulak punya la semangat, petang Khamis tu dah pergi dah. Dia sewa bilik dekat situ. Semangat ke tidak? haha

Dah la on the way to sesat.. Salah masuk simpang.. Tu la taknak dengar cakap aku sangat! =D

Konvoi kereta..

Penumpang VVIP di tempat duduk belakang =D

Mereka bahagia.. hahaha

Dah sampai.. Kena bayar RM1 untuk parking, RM2 untuk bayaran masuk dan RM2 untuk sewa troli in-case bawa barang banyak macam kami ni..

Bersiap-siap..

Abang Wan, suami Kaklong. Sibuk menyalakan tempat membakar.. Sambil-sambil tu dia membebel.. Sebab kitorang lambat sampai..

Ulat gonggok yang super besar! Aku awal-awal dah lari bila diorang tunjuk ulat ni.. Sumpah aku geli! Kazen aku masa kecik-kecik dulu panggil ulat ni 'Ulat Superman". hehe

Me and Shikin berendam! Nampak macam dalam je kan? Tapi bila berdiri betul-betul air paras atas lutut je! =D

Model air terjun, Saufi =D

Diorang ni lepas main air, makan jap.. Then pergi sembahyang jumaat.. Pastu makan... Pastu terjun balik..

Ikan and sosej bakar in the making

Berposing di atas jambatan gantung.

Last but not least, group picture.. 
Back from left: Sabila, me, Mulim, Adi, Saufi, Sarah, Shikin
Front from left: Rizaman, Fareed, *tataw nama*, Nick, Adam, *Tataw nama jugak*
Kaklong and family taknak masuk skali...

Freestyle pose..

The boys..

The girl.. Konon spontan la sangat!

Konvoi motor...

Akhir kata, terima kasih kepada yang sudi join, yang sudi bertungkus lumus menjayakan aktiviti ini especially Kaklong and husband, Pakcik Man yang baik hati nak drive.. hahaha... TERIMA KASIH SEMUA! Tahun depan kita pergi tempat lain pulak eh!

There was an error in this gadget