hit me..

Friday, July 31, 2009

fluorida = racun ??

pade suatu mlam y dingin.. aku y mmg da teramat boring pon on la lappy n start search mende y agak bermanfaat la.. mule2 aku search pasal h1n1.. then btukar kpade pasal muslim consumer.. aku terbace pasal satu artikel ni pasal fluorida.. baru ku taw bahawe se nye.. menatang fluorida ni adalah sejenis racun y dgunakn lam baje, racun tikus, n racun serangge.. wah.. slame ni aku terberus gigi ngan racun r!!! aku tanak mati.. waa.. ni dye cebisan artikel pasal fluorida ni..

APA ITU FLUORIDA?
Fluorida merupakan sisa keluaran industri baja, sejenis racun tikus dan digunakan dalam sektor industri sebagai racun serangga untuk menghapuskan semut dan lipas. Fluorida merupakan racun tersembunyi (seperti sianida) yang memudaratkan, bertoksik dan mampu berkumpul sungguhpun hanya sedikit ditelan.

MENGAPA FLUORIDA BERBAHAYA?

Pentadbiran Makanan & Ubatan Amerika (FDA) menganggap fluorida sebagai "ubat baru yang tidak diluluskan" kerana tidak ada bukti mengenai keselamatan mahupun keberkesanannya.Sesetengah kumpulan berkepentingan awam seperti Akademi Antarabangsa Bagi Ubatan, Makanan & Toksikologi (pertubuhan bukan kerajaan Kanada yang membiayai penyelidikan mengenai bahan bertoksik yang digunakan dalam pergigian) telah mengkelaskan fluorida sebagai "ubat untuk pergigian yang tidak diluluskan" disebabkan kadar keracunannya tinggi.Satu tinjauan yang dijalankan pada tahun 1997 dengan bantuan pengeluar ubat gigi dan Persatuan Pergigian Amerika Syarikat mendapati purata orang yang memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida walaupun sedikit (1 gram) mengikut sukatan yang disarankan, menelan antara 0.3-0.4 mg fluorida setiap kali memberus gigi.Ini bermakna anda menerima hampir separuh daripada kadar harian fluorida yang diterima cuma dengan memberus sekali sehari, tanpa membabitkan sumber lain.

tu la sdikit ttg menatang fluorida ni.. rupe2 nyer mnatang ni gunting lam lipatang ye.. haha.. len kli kne hati2 la yer.. nk taw pasal mende alah ni.. sile lawati laman web ni
>>
http://www.muslimconsumer.org.my/fluorida/

harap maklum.. majulah sukan untuk negara!! (ntah pape..)

~end~

Monday, July 20, 2009

kelape?? kepale??

apsal kelape?? n apsal kepale?? hehe.. tu 2 citer y aku nk story..

1st, sal kelape.. td aku n parent aku pon g r tgok seorang 'makhluk' y bru lhir ke dunie ni mgu lepas.. makhluk tu adela sorang manusie y diberi name nur farihah aleesya bt mohd firdaus.. wahaha.. sje je nk wat glem abg pdaus.. eakaka.. dilahir kn seberat 2.6 kg klu xslap la.. ok.. then, mse nk blk atok kpd baby ni bg la klape mude.. sje je.. smpai umah.. ngan xsabo nye aku ckap kt abah aku "cpat la blah klape tu.. nk mnom air ni.." then abah aku ngan bz nyer jawab "blah r sendri.. amik parang lam bilik.." huahaha.. dpat green light wat mende baru y pada aku agak challenge.. kui..x3... then aku y hanye pandai memblah buluh n kayu pon mempraktik la gaye pakcik grai tepi pntai tu.. sbb ble smpai je kt kdaii tu aku pon tros pasang mate aku mlihat gaye uncle tu.. uhh.. mem ade umphh la gaye dye.. wakaka.. so ngan bismillah, aku pon blah la.. mule2 potong blah atas lu sbb nk kuar air.. then tebuk lubang.. after all the aer tu kuar, aku pon blah la tepi.. hapir sparuh hancur la klape tu aku blah akhir nyer ter-blah jua.. haha.. puas ati aku.. tp tu bru satu.. ade lg satu.. so, aku pon ulang skali lg.. akhir nyer ngan sdikit bantuan dr mom aku, siap jua kerja aku.. huhu.. dan akhinyer, bole jgak aku mnom air tu sblom g skola..ni la hasil kerja aku memblah klape.. n itam2 tu akibat parang abah aku.. dunno ade ape kt parang tu..
ni plak sepah2 akibat kerja aku la... smpat agi amik pix sblom taik tlinge aku caer akibat bebelan mom aku suh aku kemas blk.. haha..


2nd sal kpale lak.. actually kpale aku agak pening n bengang sbb terlalu "seehh" ingus.. lawa x bahase?? haha.. akibat nyer aku rse cam otak aku agak senget r.. da la otak ni mmg da senget sket.. thats why la aku nyer prangai brubah2.. haha.. aku demam ari rbu y laps.. thats why la aku xmasok klas n ptg tu aku tros blk..smenjak dr tu la aku trus selesema n batuk.. mse ari rabu tu aku ade la g klinik.. then doc tu tnye la.. "bese mkan antibiotik x?" aku jwap la penah.. then, soal siasat dtrus kn ngan soalan "bese mkan smpai abes ke or ble da sehat je trus brenti mkan?" so, aku ngan trus trang nyer la jwb slalu nyer ble da sehat tu trus brenti la sbb aku ni susah sket nk mkan ubat coz it need a lot of water.. byang kn, 2 biji ubat memerlukan 500 ml air.. haha.. satu botol.. then doc tu pon ngan muke y xbrape bengis but try to be garang tu pon menghambur la kt aku "awak ni mesti susah nk mkan ubat kn? so nnt sy akn bg ubat y same n kli ni mesti abes yer!! buat la camne pon tp mesti abes.. paham?? msti abes, ok!! " wahx3.. 3 kali dye ulang pkataan 'mesti abes'.. tp malang nyer aku da stop mkan sjak ari sabtu.. hehe.. sori doc.. aku xtahan sbb ubt tu beso sgt.. n aku memerlukan se-mug air.. haha.. walaupun hanyalah sbijik... sian la aku..
ni la ubat aku.. beso kn?? tp y aku ske nyer tu kaler pevret aku.. orange.. but malang nyer aku xdapat nk abes kn.. nnt la aku try yer doc..

so, tu la story aku sal klape n kpale.. haha.. the end..

~kelape?? kepale?? -end-~

Saturday, July 18, 2009

glory glory man united!!

wah wah.. agak lame aku x update yer.. agak la.. nk ckap psal pe ek?? hah!! man united!!! jeles nyer aku ngan abg aku ni.. mentang2 r dye duk kl.. sdap2 'nganyin' kt aku.. "lang.. aku nk g kt man u..." setan!! da le g x ajak aku... geram tol r.. xpe.. aku igt.. ade ari nnt aku blas.. hahaha!! (suke ala mak bwang merah wit mate beso) ni ade lagu man united.. but just the lyric.. haha.. sbb aku tataw camne nk upload lgu dr youtube.. korang nk korang pandai2 r carik yer!!


Glory, glory, Man United,
Glory, glory, Man United,
Glory, glory, Man United,
And the reds go marching on, on, on.

Just like the Busby Babes in Days gone by
We'll keep the Red Flags flying high
You've got to see yourself from far and wide
You've got to hear the masses sing with pride
United! Man United!

We're the boys in Red and we're on our way to Wem-ber-ly
Wem-ber-ly! Wem-ber-ly!
We're the famous Man United and we're going to Wem-ber-ly
Wem-ber-ly! Wem-ber-ly!
We're the famous Man United and we're going to Wem-ber-ly

In Seventy-Seven it was Docherty
Atkinson will make it Eighty-Three
And everyone will know just who we are
They'll be singing 'Que Sera Sera'
United! Man United!

We're the boys in Red and we're on our way to Wem-ber-ly
Wem-ber-ly! Wem-ber-ly!
We're the famous Man United and we're going to Wem-ber-ly
Wem-ber-ly! Wem-ber-ly!
We're the famous Man United and we're going to Wem-ber-ly

Glory Glory Man United
Glory Glory Man United
Glory Glory Man United
As the Spurs Go Marching On! On! On! (3x)

Friday, July 3, 2009

congratulation le'best da bomb!!



knape caongrats? sbb ktorang da d naib johan keseluruhan perkhemahan kadet bomba kebangsaan 2009.. kawad kaki lak y pompuan dpat no 1 while y laki dpat no 2.. xpe la.. at least dpat gak no kn.. aiman!! da la tu mnangis yer.. ko dpat jugak title ktua platun tabek.. kbangsaan tu.. johan kseluruhan di menangi oleh sabah.. logik gak r.. sbb kawad kaki laki dorang johan.. smue kawad hos dorang blasah... cume aku ade r tkilan sket ngan urus stir tu.. kesah nyer camni.. ade la satu mlam tu ktorang tdo kt hostel sbb ribut.. n lebey kureng lam kul 2.30 pg ade rollcall.. mlang nyer siren y dibunyikan xdpat ktorang dgr.. al maklum la.. tgah letey.. tido mati la. pastu aku rase kn y pintu bilik aku dirempuh. n aku dgr suare org tjerit2.. "kontijen mane ni??" jerit minah y tataw adab tu.. actually dye tu ahli bomba.. tp bg aku dye ahli bomba y gagal... ade ke ptot dye kol jurulatih ktorang n ckap y ktorang hilang.. da la stu platun ilang. logik ke?? b*****g tol la... lpas dye tnye aku pon ngan mamai nyer pon jwab la.."tganu.. apsal?" pastu, ngan nada amarah nyer.. minah tu tjerit2 cam org histeria" bangon!! korang taw x y korang y plg lewat?? tido mati ke sumer?? bagon cpat!!!!!!" aku pon tnpe blengah2 kjut kn geng... aku igt kn da pg.. aku pon kemas la tpt tido aku.. haha.. pastu dye ckap "xyah bwak beg.. pkai kasot n turun!!" ngan nada marah la.. pastu ktorang turun n bratur la.. lpas urusstie pgl name, ade la sorang urus stie y agak b*****g ckap "sy tataw r camne awk ble mnang kawad kaki.. tp bg sy awk kawad cam T**K!!" cbe korang byangkn prasaan ktorang mse tu.. ble aku dgr je pkataan t**k tu, air mate aku pon trus jato secare auto n tnpe pksaan... tp lam ati aku bkate 'ape hak dye nk mara ktorang? sdangkn dye cume urus stie je.. timbalan camp kom pon tak mara..' tu je la pngalaman aku y aku rse truk gak r.. rse cam maruah negeri tganu jato merudum!!! tp bgos gak sbb ke-esok-an ari nyer smangat ktorang bkobar2!! huahaha... all the best tuk junior ku thun dpan yer!! jgan jato kn title ktorang yer!!! pastu ari ahad, ktorang d smabut dskola.. actually ktorang x mgharap kn lgsung smbutan tu sbb reasons y tertentu.. klu taw ade smabutan, ktorang xnk blk pon.. haha.. xpe la.. da blk da pon.. so, adiios!





wajah2 bdak bomba y agak tkejot.. haha.. n prasan x y muke ktorang da itam???


aiman n i-mei y smpat lg tsenyum.. sedar la y korang da x hensem lg.. sbb muke korang da itam.. haha...
There was an error in this gadget